Translate

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Εκμέκ καταίφι

  • 500 γρ. καταίφι
  • 100-150 γρ. βούτυρο
  • καρύδια (προαιρετικά) ή φυστίκια αιγίνης ή αμύγδαλα
Υλικά για την κρέμα:
  • 1 λίτρο γάλα
  • 1/2 ποτήρι ζάχαρη
  • 3 κρόκοι αυγών
  • 3 κ.σ. (γεμάτες καλά) αλεύρι (ή κορν φλάουρ)
  • 2 βανίλιες
  • 1 κ.σ. βούτυρο
Υλικά για το σιρόπι:
  • 3 ποτήρια ζάχαρη
  • 2 ποτήρια νερό
  • χυμό λεμονιού
Υλικά για κρέμα σαντιγύ:
  • 500 γρ κρέμα γάλακτος
  • 150- 200 γρ άχνη ζάχαρη ή ανάλογα πόσο γλυκιά τη θέλουμε

Εκτέλεση:
Ανοίγουμε με τα χέρια μας το καταίφι (ξεμαλλιάζουμε) ώστε να μην είναι κολλημένες οι ίνες μεταξύ τους. Το βάζουμε σε βουτυρωμένο μέτριο ταψί και το περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο. Το ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει ελαφρώς.Το αφήνουμε να κρυώσει κι ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Σε κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και βράζουμε για 8-10 λεπτά ή ώσπου να δέσει το σιρόπι. Περιχύνουμε το κρύο καταίφι με το ζεστό σιρόπι και το αφήνουμε να το απορροφήσει.
Ετοιμάζουμε την κρέμα. Χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το αλεύρι (ή το κορν φλάουρ). Βάζουμε το μείγμα σε κατσαρόλα μαζί με το υπόλοιπο γάλα και βράζουμε μέχρι να πήξει η κρέμα ανακατεύοντας συνεχώς.Καλύπτουμε την επιφάνεια της κρέμας με σελοφάν ( για να μην πιάσει κρούστα) και την αφήνουμε να κρυώσει.
Πασπαλίζουμε το καταίφι με λίγα ψιλοκομμένα καρύδια και απλώνουμε την κρέμα από πάνω.
Ετοιμάζουμε και τη σαντιγύ. Χτυπάμε με το μίξερ την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε την άχνη. Την απλώνουμε πάνω από την κρέμα. Πασπαλίζουμε με καρύδια και αφήνουμε στο ψυγείο 2-3 ώρες να κρυώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress,  Blogger...