Translate

Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2012

Καταϊφι

Υλικά:

  • 1 κιλό καταίφι
  • 600 γρ καρυδόψιχα κοπανισμένη
  • 1/2 κούπα τσαγιού ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 1/2 πακέτο φρυγανιές (δηλ 6-7 φρυγανιές) τριμμένες  
  • 350 γρ. βούτυρο φρέσκο
Σιρόπι:

  • 2 κιλά ζάχαρη
  • 3 1/2 ποτήρια νερό
  • 1/2 βαζάκι γλυκόζη
  • το χυμό από μισό λεμόνι.
Εκτέλεση:
Παίρνουμε το καταίφι και προσπαθούμε με τα χέρια μας να το ανοίξουμε (ξεμαλλιάσουμε) ώστε να μην υπάρχουν ίνες κολλημένες.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση για το καταίφι. Ανακατεύουμε την καρυδόψιχα με τη ζάχαρη, την κανέλα και τις φρυγανιές.
Παίρνουμε μικρή ποσότητα από καταίφι στα χέρια μας και το κάνουμε σαν φωλιά. Βάζουμε 1/2 κουταλάκι του γλυκού κρύο βούτυρο και 1 κουταλιά γέμιση. Τυλίγουμε σε ρολό (όχι πολύ σφιχτά) κλείνοντας τις άκρες δεξιά και αριστερά για να μη φύγει η γέμιση.Τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψάκι. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα υλικά.
Το βούτυρο που περισσεύει το λιώνουμε και περιχύνουμε με αυτό το καταίφι.
Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου στους 170 με 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Σε κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και βράζουμε για 8 με 10 λεπτά ή μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι κουταλιά - κουταλιά στο κρύο καταίφι και το αφήνουμε να το απορροφήσει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress,  Blogger...