Translate

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Βασιλόπιτα κέικ με λευκό γλάσο


Όποιος βρει το φλουρί θα είναι και ο τυχερός του νέου έτους!!!
Η  παράδοση της βασιλόπιτας έχει να κάνει με μία ιστορία που έλαβε χώρα πριν 1500 χρόνια περίπου στην πόλη Καισάρεια της Καππαδοκίας, στην Μικρά Ασία. Ο Μέγας Βασίλειος ήταν δεσπότης της Καισάρειας και ζούσε βοηθώντας κάθε φτωχό και ανήμπορο. Κάποια μέρα ένας στρατηγός-τύραννος της περιοχής ζήτησε να του δοθούν όλοι οι θησαυροί της πόλης αλλιώς θα την πολιορκούσε και θα την κατακτούσε. Ο Μέγας Βασίλειος προσευχόταν όλο το βράδυ για να σώσει ο Θεός την πόλη. Την  επόμενη μέρα ο στρατηγός περικύκλωσε με το στρατό του την Καισάρεια και εισέβαλε απαιτώντας να δει τον δεσπότη ο οποίος εκείνη την ώρα προσευχόταν στο ναό, διατάζοντας να του δοθεί αμέσως όλο το χρυσάφι της πόλης.
Ο Μέγας Βασίλειος απάντησε ότι οι κάτοικοι της πόλης δεν είχαν τίποτα το αξιόλογο να του δώσουν. Ο στρατηγός θύμωσε τόσο πολύ που απέιλησε ότι θα τον σκοτώσει αν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του.
Οι χριστιανοί της Καισάρειας όμως αγαπούσαν τόσο πολύ τον δεσπότη τους που έσπευσαν να τον βοηθήσουν. Μάζεψαν ότι χρυσαφικά είχαν και τα παρέδωσαν στον στρατηγό. Αυτός όμως ήταν τόσο εξοργισμένος που διέταξε τον στρατό του να επιτεθεί στην πόλη. Ο Μέγας Βασίλειος για να προστατέψει την πόλη προσευχήθηκε και έδωσε στον στρατηγό ένα σεντούκι με ότι χρυσαφικά είχαν μαζευτεί.
Όταν όμως ο στρατηγός πήγε ν' ανοίξει το σεντούκι έγινε ένα θαύμα! Όσοι ήταν εκεί αντίκρισαν μία λάμψη και αμέσως μετά έναν λαμπρό καβαλάρη με το στρατό του να επιτίθενται με δέος πάνω στον στρατηγό και τους δικούς του. Ο καβαλάρης ήταν ο άγιος Μερκούριος και οι στρατιώτες του ήταν οι άγγελοι.
Αφού όμως σώθηκε η πόλη, ο Μέγας Βασίλειος βρέθηκε μπροστά σε ένα μεγάλο πρόβλημα. Θα έπρεπε να μοιράσει τα χρυσαφικά στους κατοίκους και η μοιρασιά θα έπρεπε να είναι απόλυτα δίκαιη. Προσευχήθηκε λοιπόν πάλι για να τον φωτίσει ο Θεός τι να κάνει. Και η λύση βρέθηκε! 
Κάλεσε τους βοηθούς του και τους είπε να ζυμώσουν ψωμάκια, όπου μέσα στο κάθε ψωμάκι θα έβαζαν και λίγα χρυσαφικά και τα μοίρασε σαν ευλογία στους πιστούς. Στην αρχή όλοι παραξενεύτηκαν αλλά η μεγάλη έκπληξη ήρθε όταν κάθε οικογένεια έκοβε το ψωμί και έβρισκε μέσα τα χρυσαφικά της. Αυτό το ψωμάκι ήταν η βασιλόπιτα, η οποία έφερνε χαρά και ευλογία στους ανθρώπους.
Έκτοτε φτιάχνουμε και εμείς βασιλόπιτα βάζοντας ένα φλουρί μέσα την πρώτη μέρα του χρόνου, την ημέρα του Αγ. Βασιλείου.

Υλικά για τη ζύμη:

  • 3/4 κούπας βιτάμ
  • 1 και 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • το χυμό και το ξύσμα από 2 μεγάλα πορτοκάλια
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα (κοφτό)
  • 1 κούπα καρύδια ψιλοκομμένα 
  • 2 και 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Υλικά για το γλάσο:

  • 1 μεγάλο ασπράδι αυγού
  • 1 και 1/2 κούπα  τσαγιού άχνη ζάχαρη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού

Εκτέλεση;


Χτυπάμε το βούτυρο με το μίξερ ν'αφρατέψει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και το χυμό στον οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέικιν πάουντερ και τα καρύδια. Βάζουμε σε μέτριο βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.

Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει καλά κι ετοιμάζουμε το γλάσο. Χτυπάμε ελαφρά το ασπράδι με το χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε λίγη λίγη την άχνη ζάχαρη χτυπώντας μέχρι να την απορροφήσει όλη. Το γλάσο μας είναι έτοιμο να το χρησιμοποιήσουμε ή μπορούμε να προσθέσουμε και 2-3 σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής.
Απλώνουμε πάνω από το κέικ και το αφήνουμε 5 λεπτάκια να στεγνώσει. Διακοσμούμε με κουβερτούρα, με σαντιγύ, ξηρούς καρπούς ή ότι άλλο θέλουμε.

2 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση (ομολογώ ότι δεν ήξερα την ιστορία) αλλά και πολύ ωραία συνταγή! Το γλάσο σίγουρα απογειώνει τη βασιλόπιτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ'ευχαριστώ!!! Όσο για την ιστορία, μη νομίζεις.... αν δεν ήταν το ανιψάκι μου να μου κάνει 100 ερωτήσεις ταυτόχρονα για τη Βασιλόπιτα... δεν θα υπήρχε καν η ανάρτηση αυτή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress,  Blogger...