Σε αυτά τα μελομακάρονα το μυστικό της επιτυχίας είναι το σιρόπιασμα που θα μας πάρει λίγο χρόνο αλλά αξίζει να το κάνουμε.
Υλικά (για 90 κομμάτια):
- 4 ποτήρια λάδι
- 1 ποτήρι αλυσίβα*
- 1 ποτήρι πορτοκαλάδα
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 1/2 κουταλιά της σούπας αμμωνία
- 1/2 κουταλιά της σούπας σόδα
- 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/2 φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ
- 1/3 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
- 1/3 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 2 περίπου αλεύρι
Υλικά για το σιρόπι:
- 2 ποτήρια μέλι
- 2 ποτήρια ζάχαρη
- 2 ποτήρια νερό
- 1 με 1 1/2 κούπα τσαγιού καρύδια ψιλοκομμένα
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Εκτέλεση:
Σε λεκάνη βάζουμε το λάδι με τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει λίγο η ζάχαρη. Προσθέτουμε το ξύσμα από τα πορτοκάλια και την πορτοκαλάδα στην οποία έχουμε διαλύσει τη σόδα και την αμμωνία. Προσθέτουμε την αλυσίβα και το κονιάκ και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ζυμώνουμε μέχρι να αρχίσει η ζύμη να ξεκολλάει από τα χέρια μας και να πλάθεται έυκολα.
Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης, το πλάθουμε σε μπαλάκι και το πατάμε ανάμεσα στις παλάμες μας να γίνει πλακέ. Ανοίγουμε γούρνα στο κέντρο με το δάχτυλό μας για να βάλουμε τη γέμιση. Κλείνουμε πάλι και το πατάμε να του δώσουμε ξανά σχήμα. Τα αραδειάζουμε σε λαμαρίνα με την ένωση από κάτω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά κι ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και ανακατεύουμε. Από τη στιγμή που θα πάρει βράση σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά και ξαφρίζουμε το σιρόπι.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα με το σιρόπι από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα 10 μελομακάρονα. Βάζουμε πάλι σε πολύ σιγανή φωτιά και αφήνουμε για 2 λεπτά. Μόλις μαλακώσουν από τη μία πλευρά γυρνάμε τα μελομακάρονα και από την άλλη (ενώ το σιρόπι σιγοβράζει). Όταν είναι έτοιμα κατεβάζουμε από τη φωτιά, βγάζουμε τα μελομακάρονα σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με καρύδια. Βάζουμε άλλα 10 μελομακάρονα επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδικασία.
*Αν το σιρόπι πήξει (επειδή θα σιγοβράζει όσο σιροπιάζουμε τα μελομακάρονα) το αραιώνουμε λίγο. Προσθέτουμε 1 ποτήρι απ'όλα τα υλικά και ανακατεύουμε. Ξαφρίζουμε αφήνουμε 2 λεπτά και ακολουθούμε την παραπάνω διαδικασία.
*Πως φτιάχνουμε την αλυσίβα
- 1 και 1/2 ποτήρι νερό
- 1 κουταλιά της σούπας στάχτη από ξύλο καμμένο
Μου αρέσουν τα καλά μελωμένα μελομακάρονα! Όμως έχω μια ερώτηση. Γιατί τα λέμε φοινίκια;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην ίδια απορία είχα και εγώ πριν χρόνια και η γιαγιά μου (ούσα Μικρασιάτισσα) μου είπε ότι φοινίκια ονομάζουν τα Σμυρνέικα μελομακάρονα! Η αλήθεια είναι ότι μέσα στο διαδίκτυο δεν υπάρχει τίποτα σχετικό που να αναφέρει τη σημασία ή την προέλευση... τι να πώ!!
ΑπάντησηΔιαγραφή