Translate

Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου 2012

Μπακλαβάς


baklavasΟ μπακλαβάς (Τουρκ.: Baklava) είναι ένα γλύκισμα που συναντάται σε πολλές κουζίνες της Μέσης Ανατολής και των πρώην Οθωμανικών χωρών. Το γλύκισμα φτιάχνεται με ζύμη φύλλου και περιέχει γέμιση ξηρών καρπών, συνήθως φουντούκι, φιστίκι ή καρύδι, και παίρνει την γλυκιά του γεύση από σιρόπι ζάχαρης ή μελιού. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε όλο τον πρώην Οθωμανικό κόσμο. Συνήθως σερβίρεται μετά από το γεύμα και συνοδεύεται από Τούρκικο καφέ.Αν και η ιστορία του μπακλαβά δεν είναι καλά καταγεγραμμένη, πολλές χώρες διεκδικούν τη δημιουργία του. Παρόλα αυτά, οι αποδείξεις δείχνουν ότι το γλύκισμα δημιουργήθηκε από Τούρκους της Κεντρικής Ασίας, ενώ τελειοποιήθηκε στις κουζίνες των ανακτόρων του σουλτάνου, στο παλάτι ΤοπΚαπί




Υλικά:
  • 1 κιλό φύλλα
  • 750 γρ καρύδια χοντροκομμένα
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 πακέτο φρυγανιές
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1 κούπα λάδι για τα φύλλα
Υλικά για το σιρόπι:
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • 3 ποτήρια νερό
  • 1/2 βαζάκι γλυκόζη
  • το χυμό από μισό λεμόνι
Εκτέλεση:
Σε μπωλ ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης.
Λαδώνουμε καλά το κάτω μέρος και στα πλάγια του ταψιού και στρώνουμε τρία φύλλα λαδώνοντας το καθένα χωριστά. Σκορπάμε από πάνω λίγη από τη γέμιση και συνεχίζουμε με άλλα δύο φύλλα και γέμιση εναλλάξ.
Κρατάμε τρία φύλλα για να βάλουμε στο τελείωμα από πάνω.
Λαδώνουμε καλά και το τελευταίο φύλλο και κόβουμε μπακλαβωτά το γλυκό μας.
Σε κάθε κομμάτι καρφώνουμε στο κέντρο στην επιφάνεια από ένα γαρύφαλλο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για  1 ώρα ώσπου να ροδίσει.

Αφού ψηθεί τον αφήνουμε να κρυώσει καλά κι ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Σε κατσαρολίτσα, ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και το βράζουμε για 6 με 7 λεπτά.
Το αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει και περιχύνουμε τον μπακλαβά ρίχνοντας λίγο λίγο το σιρόπι να πάει παντού.
Αφήνουμε ακάλυπτο το ταψί μέχρι το γλυκό μας να πιει όλο το σιρόπι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress,  Blogger...