Translate

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Κυδωνόπαστο ή Παστοκύδωνο

Η εποχή του κυδωνιού έφτασε! Θα μπορούσα να γράφω ατελείωτες σελίδες για το κυδώνι και τα οφέλη του! Προς το παρόν όμως ας αρκεστούμε σε λίγα! Βιταμίνη A, C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, διαιτητικές ίνες, ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, απαραίτητο  για τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη και ειδικά διαβήτη τύπου 2, υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο που σημαίνει ότι είναι κάνει καλό στη καρδιά και είναι ιδανικό για τη χοληστερίνη! Θέλετε κ άλλα?? Δεκάδες μπορώ να σας παραθέσω! Δυστυχώς, δεν χρησιμοποιείται το ίδιο συχνά σε σχέση με τα υπόλοιπα χειμερινά φρούτα! Μήπως ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτούμε??


ΥΛΙΚΑ:

  • 1 κιλό κυδώνια ( χωρίς τα κουκούτσια και τις φλούδες )
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • λίγη αρμπαρόριζα
  • λίγη κρυσταλλική ζάχαρη
  • ψημένα αμύγδαλα ασπρισμένα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Αφού πλύνουμε πολύ καλά τα κυδώνια, τα σκουπίζουμε και τα τρίβουμε για να φύγει το χνούδι.
Τα βάζουμε σε ταψί με λίγο νεράκι και τα ψήνουμε στους 175 βαθμούς ώσπου να μαλακώσουν.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν για να μπορούμε να τα πιάσουμε, τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και αφαιρώντας τα κουκούτσια, τα βάζουμε σε πολυμίξερ να γίνουν λείος πολτός.

Ζυγίζουμε τον πολτό και προσθέτουμε ίση ποσότητα ζάχαρη. ( αν π.χ. είναι 4 ποτήρια ο πολτός, θα βάλετε 4 ποτήρια ζάχαρη )

Έπειτα, βάζουμε το μείγμα σε κατσαρόλα και το βράζουμε ανακατεύοντας πολύ συχνά ώσπου να γίνει μάζα πηχτή που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. 
Προς το τέλος, προσθέτουμε την αρμπαρόριζα.
Απλώνουμε το κυδωνόπαστο σε ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο το οποίο το έχουμε βουτυρώσει. 
Στρώνουμε καλά την επιφάνεια με σπάτουλα τη οποία τη βουτάμε σε κονιάκ συνεχώς.  
Στολίζουμε με αμύγδαλα το κάθε κομμάτι και αφήνουμε 2 - 3 μέρες να στεγνώσει καλά.
Κόβουμε  σε μπακλαβωτά κομμάτια, τα "τυλίγουμε" σε κρυσταλλική ζάχαρη και τα αφήνω 1- 2 μέρες να στεγνώσουν ακόμα καλύτερα. Τα διατηρώ σε τάπερ. 

*ΜΥΣΤΙΚΟ: Την αρμπαρόριζα τη δένουμε σε ματσάκι με κλωστή και το ρίχνουμε, για να μπορούμε στο τέλος να την αφαιρέσουμε! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress,  Blogger...