Translate

Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 πακέτο μακαρόνια χοντρά για παστίτσιο
  • 750γρ κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
  • 1/2 ντοματοχυμό (ή παραπάνω ανάλογα πόσο κόκκινο θέλουμε τον κιμά)
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 250γρ κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα
  • 300γρ τυρί φέτα
  • 2 απράδια από αυγά
  • λάδι
  • αλάτι
  • πιπέρι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
  • 1 λίτρο γάλα
  • 1 και 1/2 κούπα τσαγιού λάδι
  • 6-7 κουταλιές της σούπας (γεμάτες-βουνό) αλεύρι
  • 1 κούπα κεφαλοτύρι
  • 2 κρόκους από αυγά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον κιμά και τον τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά και μετά προσθέτουμε τον ντοματοχυμό, το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη, λίγο νεράκι και αφήνουμε να βράσει για 40 λεπτά. Προσέχουμε όμως όταν βράσει ο κιμάς να σωθεί όλο το ζουμί του!
Βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό και 10 λεπτά πριν βράσουν καλά τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε με μπόλικο κρύο νερό (για να μη λασπιάσουν) και τα αφήνουμε λίγο να στραγγίσουν.
Αφού στραγγίξουν, τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τα δύο ασπράδια, το κεφαλοτύρι, τη φέτα και ανακατεύουμε με τα χέρια μας καλά για να πάνε τα υλικά παντού.
Σε μέτριο λαδωμένο ταψί στρώνουμε τα μισά μακαρόνια και στρώνουμε από πάνω τον κιμά. Σκεπάζουμε τον κιμά με τα υπόλοιπα μακαρόνια .

Έπειτα, ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. 
Σε βαθύ τηγάνι καίμε το λάδι και προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα (αυγοδάρτη) γρήγορα γρήγορα να γίνει ένας αραιός χυλός. 
Αν είναι πολύ πηχτός ο χυλός προσθέτουμε λίγο λάδι και το αραιώνουμε. 
Προσθέτουμε όλο το γάλα και ανακατεύουμε συνέχεια για να μην κολλήσει η κρέμα.
Μόλις πήξει είναι έτοιμη! Την αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει και προσθέτουμε τους κρόκους και το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε καλά.
Απλώνουμε την κρέμα πάνω από τα μακαρόνια και πασπαλίζουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι.
Ψήνουμε για 50 λεπτά στους 180 βαθμούς ώσπου να ροδίσει.
Πριν το κόψουμε το αφήνουμε να κρυώσει 30 λεπτά για να μπορέσει να κοπεί κομμάτι.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ:
Στα μακαρόνια αντί για τυρί φέτα μπορούμε να βάλουμε κασέρι και κεφαλοτύρι.
Στο ταψί αντί για λάδι βάζουμε βούτυρο και πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγάνια. 
Πάνω από τη φρυγανιά ρίχνουμε λίγο τριμμένο κασέρι.
Στην κρέμα μπορούμε να προσθέσουμε λίγο μοσχοκάρυδο. Όταν τη στρώσουμε πάνω στα μακαρόνια πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά και κασέρι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress,  Blogger...